Właściwości cebuli

Udostępnij ten post


Dzień Dobry :)

cebula w kosmetyce
właściwości cebuli



Skąd pochodzi cebula?

 

Cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula.

Uprawa

Główne obszary uprawy na świecie
Wymagania
  • Cebula jest rośliną klimatu umiarkowanego, optymalna temperatura kiełkowania wynosi 20 °C, choć kiełkuje już przy 5 °C.
  • Ze względu na płytki system korzeniowy roślina wrażliwa jest na niedobór wody.
  • Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.
  • Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).
  • Jest bardzo czuła na brak w glebie składników pokarmowych takich jak azot (brak wzrostu, żółknięcie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru).


Właściwości odżywcze i zdrowotne cebuli:

 

  • zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega prostacie
  • ma zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych 
  • obniża ciśnienie 
  • reguluje poziom cukru
  • zwalcza infekcje wirusowe
  • inhalacja sokiem z cebuli oczyszcza zatoki 
  • hamuje rozwój bakterii gnilnych i grzybów chorobotwórczych

 

Zastosowanie kosmetyczne cebuli

  • wcierka z soku wzmaga porost włosów
  • farbowanie włosów z odwaru sporządzonego z łusek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.