Na koniec lata sernik wiedeński

Udostępnij ten post

Witam :)

przepis na sernik wiedenski
jak zrobić sernik wiedeński



Lato praktycznie za nami, bo niewiele zostało do jesieni astronomicznej, która zacznie się 22 września. Wydawałoby się, że najfajniejsze chwile już za nami, ale nic z tego, jesień też posiada swoje uroki. Przede wszystkim skończyły się upały. Przyroda powoli zmienia szatę z zieleni, na złoto- czerwone barwy. W słoneczne dni możemy robić przepiękne zdjęcia, obserwować babie lato, zbierać grzyby, w końcu zacząć czytać, ciągle odkładane książki.

Jesień to także czas na robienie przetworów na zimę.
Zmienia się także styl ubierania. Można poszaleć, z wyborem dodatków - apaszki, szaliczki, rękawiczki, kominy, kaptury...

W długie wieczory, zazwyczaj, chce się coś słodkiego. Moim ulubionym "słodkim" jest sernik wiedeński.

Składniki na sernik wiedeński

 

  • 1,50 kg sera białego (półtłustego)

  • 10 jajek

  • 3/4 kostki  masła

  • 1½ szklanki cukru

  • 4 cukry waniliowe , można dostać w sklepie ze zdrową żywnością

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 10 dag rodzynek

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • starta skórka z cytryny

  • kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny


Sposób wykonania - sernika wiedeńskiego


  • ser przemielić w maszynce

  • żółtka oddzielić od białek

  • w mikserze na gładką masę ucieramy żółtka, cukier i masło

  • dodajemy cukry waniliowe i skórki z cytrusów

  • masa ma być pulchna i gładka (powinna "urosnąć" )

  • następnie masę przełożyć do makutry i wtedy po łyżce dodawać przemielony ser, ciągle ucierając mikserem

  • dodać rodzynki

  • proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ucieranego sernika

  • białka ubijamy z odrobiną soli, na krótko przed włożeniem sernika do piekarnika

  • prawidłowo ubite białka  - po odwróceniu naczynia "do góry nogami", w którym ubijamy białka, nie powinno się osuwać, ani wyciekać

  • tak ubite białka dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając

  • blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i przełożyć masę serową

  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 60 minut, w temp. 180 stopni.

  • gdy góra za bardzo się przypieka, można przykryć folią aluminiową

  • pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, patyczek powinien być suchy

  • nigdy sernika, nie wyciągamy od razu po upieczeniu, powinien ostygnąć w piekarniku - oczywiście już wyłączonym, drzwiczki uchylić

  • sernik prawie zawsze troszkę opada

     

SMACZNEGO życzy - Tajemnice Natury






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.