Jak zrobić placek cappuccino

Udostępnij ten post

Placek Cappuccino składa się z 2 rodzajów ciasta, masy, oraz polewy czekoladowej.


Ciasto 1:

8 jajek
28 dkg cukru kryształu
16 dkg mąki pszennej
4 dkg kakao
1 łyzeczka, proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, makę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę, piec w temp. 160-180 C, przez 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.

Ciasto 2:

20 dkg wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka ubić, dodać cukier, wiórka kokosowe, proszek do pieczenia, całość lekko wymieszać. Piec na złoty kolor, w temp. 160-180 C przez 30 minut.

Masa:


5 żółtek
cukier wanilinowy
3 łyżeczki maki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka masła
3 dkg kawy capuccino w proszku o smaku waniliowym

Wykonanie:


Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę ciągle ucierając, na końcu dodać troszeczkę spirytus. Porządnie wymieszać.

Jak układać ciasto? Warstwami, przekładając masą, na końcu polać polewą czekoladową.


Przepis na polewę czekoladową do placka cappuccino


Polewa ma idealne proporcje, zawsze się udaje, polewy nie gotujemy, jedynie mocno podgrzewamy do wrzenia. Przepis ma ponad 20 lat, pochodzi z przepisów mojej Teściowej.

0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody

Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy.

Placek cappuccino


Fotki mojego autorstwa, zabraniam kopiowania.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.