Melisa właściwości kosmetyczne i zdrowotne, poznaj jej tajemnicze działanie.

Udostępnij ten post



Tajemnice Natury melisa
Melisa fot. mojego autorstwa

Melisa pochodzi z rodziny mięty i jest uważana za zioło uspokajające.

Zioło to jest również znane jako Melissa officinalis, i od bardzo dawna była stosowana jako zioło zmniejszające lęk, uspokajające oraz stosowane przy bezsenności.  
Melisa została zbadana przez wielu specjalistów i naukowców, i uznano ją, jako bardzo korzystną dla zdrowia.

Melisa pochodzi z Europy, ale jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Jest często hodowana w przydomowych ogródkach, balkonach, a także na domowych parapetach. Liście melisy są podobne w kształcie do liści mięty, i po roztarciu listków, pachnie delikatnie cytryną.
 

Przeciwutleniacze:

 

Melisa jest bogata w kwas kawowy i kwas rozmarynowy, które są silnymi przeciwutleniaczami, i neutralizują reaktywne formy tlenu. Zawiera również eugenol, który działa przeciwzapalnie. Związki te posiadają silne własności przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i chronią błony lipidowe komórek.

 

Działanie melisy na  układ odpornościowy

 

Kwasy - kofeinowy i rozmarynowy, które występują w melisie posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, kwasy te są szczególnie skuteczne wobec anginy, a także opryszczki.

W 2008 roku, badania opublikowane w Phytomedicine wykazały, że melisa jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu wirusa opryszczki na skórze, Streptococcus i Staphylococcus też jest  bardzo wrażliwy na wyciąg z melisy. 

Dawkowanie melisy

 

Melisa jest najczęściej używana na problemy trawienne, bezsenność, niepokój i odporność.  Może być stosowana jako nalewka 2-3 ml (około 20 kropli) trzy razy dziennie, lub  2 do 4 łyżek pokruszonych liści w filiżance wrzątku.
 

Przeciwwskazania do stosowania melisy


Melisa nie może być stosowana w dużych ilościach (ilości śladowe są ok) u kobiet w ciąży i osób przyjmujących tyroksynę przy leczeniu tarczycy. Ponadto należy zachować ostrożność przy podawaniu melisy dzieciom i niemowlakom. Kobiety karmiące piersią powinny unikać przyjmowania dużych dawek melisy.

Ponadto, Dr Henryk Różański pisze na swojej stronie, cytuję:
"Olejkiem można smarować opryszczki. Olejek niszczy również grzyby i bakterie, np. Streptococcus hemolytica, Mycobacterium phlei, Candida, Cryptococcus"

więcej informacji na stronie: http://rozanski.li/?p=274
Inne źródła dla tego artykułu to:

http://science.naturalnews.com

http://umm.edu

2 komentarze :

  1. kocham melise za smak i wlasciwosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Różyczko, melisa jest wspaniałym ziolkiem, jak wiesz, można też dodawać jej świeże listki do herbaty, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.