Co to jest glutaminian sodu

Udostępnij ten post


Czy wiesz, że substancje dodawane do żywności, które zajadamy codziennie, są przyczyną wielu dolegliwości, począwszy od otyłości,  kończąc na Alzheimerze?  
Najgorsze jest to, że: przemysł spożywczy był świadomy tego problemu przez dziesięciolecia i w dalszym ciągu  używa tej substancji i innych powodujących masę groznych chorób. Niebezpiecznym składnikiem jest np:  glutaminian sodu, znany jako MSG, E-621. Ma szerokie zastosowanie jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zupek typu instant, dodawany jest do sosów, przypraw, konserw rybnych, wzmacnia smak i zapach, dlatego tak bardzo smakują potrawy z dodatkiem glutaminianu sodu. MSG jest jednym z najważniejszych substancji używanej w chemii spożywczej.

z czego powstaje glutaminian sodu?


Wg: Wikipedia.org., cytuję "Kwas glutaminowy na skalę przemysłową uzyskuje się według trzech technologii
Roczna produkcja glutaminianu sodu wynosi około 400 tys. ton"

MSG,wystepujący w postaci soli, to wzmacniacz smaku i dodatek do żywności, zawarty w przetworzonych pokarmach, które spożywamy na co dzień: kostki bulionowe, ketchupy, majonezy, zupy instant, i wiele innych. Jest również dodatkiem w wielu preparatach dla niemowląt i dzieci.

MSG działa poprzez wyzwalanie dopaminy, powodując, tym samym, że najgorsze jakościowo produkty smakują, tak bardzo, że często sięgamy po jedzenie, z tym składnikiem, ponieważ mamy wrażenie że jest niesłychanie smaczne. To trick, bardzo skuteczny, jeśli mamy na myśli sprzedaż i zyski, firm produkujących żywność. MSG uzależnia.


Skutki uboczne działania glutaminianu



MSG powoduje uszkodzenia wątroby i nerek, wzrostu ciśnienia krwi, bóle głowy i migrenę, o której pisałam tu. Ponadto, MSG powiązane jest z uszkodzeniem mózgu i wielu chorób neurologicznych, włącznie z chorobą Parkinsona, choroba Alzheimera, demencja, stwardnienie zanikowe boczne, stwardnienie rozsiane, toczeń i wiele innych.

Jak unikać glutaminianu , w czym najczęściej występuje

 

Przede wszystkim czytać etykiety. FDA i amerykański Departament Rolnictwa wymagają jedynie aby wyszczególnić składnik MSG, tylko w przypadku, gdy jest on dodawany jako pojedynczy element, użyty w produkcji, danej przyprawy, czy innego produktu żywnościowego. Często i gęsto MSG jest już składową innych gotowych produktów. Glutaminian sodu, może czaić się w:
  • drożdżach, ekstrakcie drożdżowym, białkach roślinnych
  • zhydrolizowanych białkach, zhydrolizowanych białkach roślinnych, ekstrakty z białka roślinnego, hydrolizowane białka roślinne
  • białko sojowe (koncentrat i izolat)
  • enzymy
  • słód (smakowe i ekstrakt)
  • jęczmienia słodowego
  • kazeinian sodu
  • kazeinian wapnia
  • żelatyna
  • przyprawach 
  • smak (może być wymieniony jako "naturalne smaki" lub "naturalny aromat")
  • karagen
  • koncentrat białka serwatki
  • hydrolizowana mąka owsiana
  • maltodekstryna 
(wszystkie podpunkty - zobacz z czego powstaje glutaminian sodu).

Nie zakładaj z góry, że pójdziesz na zakupy do sklepu ze zdrową żywnością, i tam "obłowisz" się produktami bez MSG. Niestety, jeśli zaczniesz czytać etykiety, uśmiech zejdzie Ci z twarzy. Dużo gotowych wyrobów, "zdrowych" zawiera koncentraty białek, hydrolizaty, maltodekstrynę oraz karagen.

Widziałam. Jeśli masz wolną chwilę, wybierz i zobacz na własne oczy. Wiele "naturalnych" i "organicznych" produktów zawiera  glutaminian sodu.


Jedyny prosty sposób, aby unikać spożywania MSG jest zakup całej żywności nieprzetworzonej i samodzielnie przygotowywać posiłki.


Na zakończenie : kwas glutaminowy występuje naturalnie jako wolny kwas glutaminowy. Najwięcej zawiera go:  pomidor, wodorosty - brunatnica, kukurydza, zielony groszek, cebula, szpinak i kapusta.
Wg Dr Henryka Różańskiego http://rozanski.li/?p=432 występuje również w naszym ciele i pewni ważną funkcję neuroprzekaźnika.

Cytuję: "
Kwas glutaminowy należy do aminokwasów endogennych. Łącząc się z amoniakiem na glutaminę usuwa amoniak z mógu, przenosząc go przez barierę krew-mózg. Dzięki temu odtruwa mózgowie. Kumulacja amoniaku w mózgu jest szkodliwa i hamuje procesy myślenia. Stąd istotna funkcja kwasu glutaminowego w usprawnianiu procesów zapamiętywania i odtwarzania informacji. W nerkach glutamina uwalnia amoniak. Glutamina działa przeciwdepresyjnie, zapobiega impotencji, usuwa objawy zmęczenia. 

Glutamina może mieć wpływ na szybsze gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zapobiega owrzodzeniom przewodu pokarmowego (także jelit). Zwiększa poziom GABA (kwas gamma-aminomasłowy). Zapobiega zanikom mięśni szkieletowych. Niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych i kwasów nukleinowych.  Z kwasu glutaminowego powstaje GABA na drodze dekarboksylacji.  Z kwasu glutaminowego powstaje semialdehyd gamma-glutaminowy niezbędny do wytwarzania ornityny (potrzebna do urogenenzy). Kwas glutaminowy poprawia odbieranie wrażeń smakowych (stąd obecne glutaminiany w przyprawach i potrawach).

Kwas glutaminowy jest neuroprzekaźnikiem (neurotransmitterem) w ośrodkowym układzie nerwowym. Ma zdolność wywowływania depolaryzacji błony postsynaptycznej. Kwas glutaminowy występuje w mózgu, módżdżku i rdzeniu kręgowym. Nalezy do czynników pobudzających, działających na receptory NMDA (kanały wapniowe; powoduje napływanie jonów wapnia do wnętrza neuronów). Uczestniczy w powstawaniu engramów (śladów pamięciowych).

Wskazania: intensywna praca umysłowa, źle zbilansowana dieta w aminokwasy, intensywny trening, długtrwały bezruch (leżenie), choroba wrzodowa, nowotwory, otępienie starcze.
Nie stosować przy marskości wątroby.
Zalecana dawka wynosi 1-3 g dziennie. Suplementacja glutaminy (L-glutamina = L-glutamine) powinna trwać 1 miesiąc, potem wskazana jest przerwa w podawaniu na 2-3 miesiące. Nadużywanie glutaminy jest szkodliwe i prowadzi do zmian degeneracyjnych w tkance nerwowej."

Przetworzony, zhydrolizowany, czy zmodyfikowany, za pomocą chemii, ewentualnie bakterii, stworzony w laboratoriach i na potrzeby przemysłu spożywczego kwas glutaminowy, powoduje wiele dolegliwości, począwszy od otyłości, kończąc na Alzheimerze.


Źródła i przydatne linki:
http://www.naturalnews.com/045811_MSG_side_effects_excitotoxins.html 
http://www.sciencedaily.com  
http://science.naturalnews.com  
http://science.naturalnews.com  
http://undergroundhealthreporter.com  
http://www.healthy-holistic-living.com
http://rozanski.li/?p=432
 

2 komentarze :

  1. Ja długo byłam uzależniona od tego smaku umami- smaku glutaminianu. Zupy bez kostki mi nie smakowały, ale zawzięliśmy sie rodzinnie i kostki poszły w odstawkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się zastanawiam, ale chyba wiesz, że glutaminian sodu występuje nie tylko w kostkach? Są to też gotowe zupki, sosy, wędliny, i inne. Tego jest mnóstwo w gotowych produktach, a na 100 % w wedlinach.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.