Nasiona czarnuszki, olej z czarnuszki - zastosowanie

Udostępnij ten post



właściwości lecznicze czarnuszki


Witam.

Jeśli czytaliście już o czarnym kminku to wiecie jak bardzo cenny jest dla naszego zdrowia.
Zawiera ponad 100 związków chemicznych, w tym: thymoquinone sitosterolu, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas palmitoleinowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas arachidonowy, białka, witaminy B1, B2, B3, kwas foliowy, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor.
Nasiona czarnuszki można zjadać na surowo, można je prażyć, piec i gotować. Z czarnuszki robi się też olej. Najwartościowszym olejem jest – olej tłoczony na zimno, nie rafinowany. Przeglądając różne strony z asortymentem zdrowej i ekologicznej żywności, znajdziemy olej i nasiona z czarnuszki. Występuje pod różną nazwą, w Polsce jest to : czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica, jednak najczęściej jest to czarnuszka siewna. W innych krajach można ją znaleźć pod nazwą Black Cumin, Fennel Flower, Nigella sativa L.

Nie jest droga jak by się wydawało, w sklepie ze zdrową żywnością nasiona można kupić za 4-5 zł za 50 g. Kilka dni temu, na lokalnym rynku można było kupić na kg – za 15 zł, więc jeszcze taniej.
Oleje
są trochę droższe. W zależności od sklepu ceny wahają się w granicach 20-25 zł za 100 ml, większe opakowania wychodzą taniej. Otwarty olej należy przechowywać w lodówce.



Czarnuszka ma bardzo wyrazisty ostry smak, niektórzy mówią że orzechowy, ale dla mnie nie ma ona nic wspólnego z orzechami, mimo to, dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i ziołami, można ją zjadać też na słodko z miodem, można też z sosami, różnymi warzywami, posypuje się chleb przed pieczeniem. Nigellę można też mielić i posypywać nią sałatki, możemy używać jej też zamiast pieprzu. Czarnuszka po zmieleniu i wymieszaniu z wodą tworzy żel, podobnie jak nasiona chia. Żel ten można pić (ja jednak wolę inne konsystencje do picia). Żel z nasion czarnuszki można stosować jako zamiennik jaj do pieczenia (przyznam szczerze jeszcze nie sprawdzałam, ale przy najbliższej okazji, muszę to wypróbować). Najważniejsze to trzeba polubić jej smak. Możliwości są ogromne. Trzeba próbować, w końcu znajdziemy swoje ulubione połączenie smakowe.



Olej z czarnuszki nie każdy może pić, niektórym osobom nie chce przejść przez gardło, u innych powoduje nieprzyjemne odbijanie. Miałam takie odbijanie. Przed zażyciem oleju warto wziąć 1 łyżeczkę zmielonego ostropestu plamistego, popić wodą, a następnie łyknąć oleju. Nie powinno się już odbijać.

Olej z czarnuszki, udowodniono naukowo (kto chce to znajdzie źródło – od lat 60 ubiegłego wieku opublikowano ponad 400 różnych badań), wspomaga i stymuluje układ odpornościowy, wspomaga leczenie HIV, leczy nowotwory. Jedno z niedawnych badań przeprowadzonych na czarnuszce wykazały, że była ona skuteczna wobec raka trzustki, jeden z najgroźniejszych i trudnych do leczenia nowotworów http://www.naturalnews.com/030800_cumin_seeds_health.html

A to mój ulubiony przepis z czarnuszką, do pieczywa.




Jecie czarnuszkę, macie jakieś doświadczenia i swoje przemyślenia na temat tego zioła?
Pozdrawiam Was serdecznie w ten piękny i słoneczny dzień.

fot. mojego autorstwa.

1 komentarz :

  1. Znam czarnuszkę.Parzę ją razem z herbatą,posypuję ziarnami dania i kanapki,a zmieloną z siemieniem lnianym dosypuję do jogurtu.Łykana w kapsułkach pod nazwą ALERBON na odpornośc ,poprawiła przy okazji moje wyniki krwi i wyleczyła żoładek.Poza tym mam do niej wielki sentyment,bo to niebieski kwiatek z ogródka mojej babci.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.