Najlepsza Oliwa z oliwek - EXTRA VIRGIN

Udostępnij ten post



Witam.

Dziś krótko o diecie i oliwie z oliwek.

Jak większość z Was wie, dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa, owoce, ryby, wino, oliwę z oliwek i wpływa korzystnie na funkcje biologiczne.

Badania naukowe i epidemiologiczne wykazały mniejszą częstość występowania miażdżycy, chorób układu krążenia i niektórych rodzajów raka w rejonie Morza Śródziemnego.

Oliwa z oliwek jest głównym źródłem tłuszczu diety śródziemnomorskiej, i zdrowotne efekty diety mogą w szczególności być przypisane wysokiej relacji między nienasyconymi i nasyconymi kwasami tłuszczowymi w oliwie z oliwek, a także związkom fenolowym.

Główne związki oliwy z oliwek - fenolowe, hydroksytyrozol i oleuropein, które dają gorzki, cierpki smak, posiadają silne działanie przeciwutleniające. 




Prace naukowe, z ostatnich lat wykazują, że: 
  • związki polifenolowe oliwy z oliwek posiadają silne działanie antyoksydacyjne

  •  zapobiegają rozwojowi miażdżycy i niektórych form raka,

  • mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, 

  • obniżają ciśnienie krwi, 

  • chronią przed chorobami serca, 

  • obniżają zły cholesterol. 


Tajemnice Natury EXTRA VIRGIN



Oliwa z oliwek to olej, który powstaje z wyciśniętych z oliwek - owoców drzewa oliwnego.

Bardzo proste, prawda?

Ale, oliwa z oliwek ... nie zawsze jest tym,
co myślisz, że jest, albo powinno być.

Niektóre wersje oliwy, niższej jakości mogą być pozyskiwane za pomocą środków chemicznych, a nawet rozcieńczone innym tańszym olejem.

Dlatego tak ważne jest jaki olej kupujesz.



Prawdziwy extra virgin ma charakterystyczny smak i jest bogaty w przeciwutleniacze fenolowe, główny powód, zdrowotnego działania oliwy.




Należy pamiętać, że rynek spożywczy nie jest wolny od oszustw i podróbek. Całkiem niedawno czytałam, że Chińczycy w świetny sposób podrabiają nawet jajka, nie do odróżnienia od prawdziwych, a szkodliwe bardzo. Rynek oliwy też jest opanowany podróbami i bardzo ważne jest, aby kupić od renomowanego sprzedawcy. Nawet olej, który jest oznaczony jako "extra virgin" mógł też zostać wyprodukowany z zamienników, czyli innych olejów.

Kupując oliwę przeznaczoną, głównie dla zdrowia, niestety trzeba kierować się ceną.


Tylko EXTRA VIRGIN – tłoczona na zimno i nie rafinowana, ma działanie prozdrowotne i profilaktyczne dla zdrowia. Można ją stosować do sałatek i zalecana jest do stosowania na surowo. 

 

 

Jak rozpoznać dobrą oliwę?


Wartościowa i najwyższego gatunku, jest niefiltrowana, nie cedzona i powinna być mętna, osad jest naturalny. Oliwa powinna być zapakowana w butelkę z ciemnego szkła, szkło ma chronić przed działaniem światła. W sklepie – książkowo winna stać z dala od ciepłych miejsc, nie powinna także stać w lodówce, gdyż powoduje to krzepnięcie. Barwa oliwy – zielonkawy. Inny kolor świadczy o tym, że oliwa uległa utlenieniu i nie nadaje się do spożycia, może nam nawet zaszkodzić. 

 


Niestety nie mamy wpływu na to co dostępne jest w sklepach dla mas, pozostaje nam jedynie wierzyć w uczciwość producentów, albo kupować u lokalnych producentów. Ci najczęściej mają wysokiej klasy i pełnowartościowe produkty. Udanych zakupów za granicą, no chyba że znacie producentów extra virgin w Polsce.


 



Stosujecie profilaktycznie olej z oliwek?, jeśli tak to na co? Ile płacicie za dobry olej?

Miłego dnia - Tajemnice Natury.


Fot. Darmowe zdjęcia www.pixabay.com

5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, być może przydadzą się informacje, przy wyborze oliwy. Miłego wieczoru :)

      Usuń
  2. Ja właśnie jestem na etapie szukania dobrej oliwy z oliwek, bo powiem szczerze, że ta z Biedronki jest okropna. Prawie całą wykorzystałam do smażenia, bo do sałatek w ogóle się nie nadaje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, widzisz, nie miałam pojęcia, że nie nadaje się do sałatek, ale być może do zabiegów kosmetycznych będzie dobra, ja mam to szczęście że dobrą oliwę przywozi mi mama z Włoch. Słonecznego dnia.

      Usuń
    2. TOP 100 - oliwy z oliwek na świecie
      http://www.evooworldranking.org/_EN/ran_society.php

      Ja preferuję oliwę z oliwek Frantoi CUTRERA pysznośc - zajmuje 6 miejsce w rankingu oliw świata

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.