Czekolada na zdrowie i przeciwzmarszczkowo. Przepis.

Udostępnij ten post


Witam.



Czekolada, to ponadczasowa niespodzianka i drobiazg, który zawsze wywołuje uśmiech najbliższych nam osób. Czekolada może być jak najbardziej zdrowym upominkiem, pod warunkiem, że kupimy ciemną czekoladę z dużą ilością kakao, możliwie jak najmniejszą mieszanką chemiczną, albo zrobimy ją sami. Badania naukowe jasno to pokazują - jedzenie ciemnej czekolady, o wysokiej zawartości kakao może być korzystne dla zdrowia i urody:

Tajemnice Natury
  • dla serca 
  • zdrowia jamy ustnej
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • pomaga w walce z chronicznym zmęczeniem

Jedzenie gorzkiej czekolady, oczywiście w umiarkowanych ilościach, działa z korzyścią na układ krążenia. Zaskoczeni ? Ja też !!! Ale, to bardzo dobra wiadomość dla łasuchów jak i osób, które mają problemy z układem krwionośnym. Grupa naukowców pod przewodnictwem Davide'a Grassi z Uniwersytetu w L'Aquila, we Włoszech, przeprowadziła randomizowane badanie kliniczne

(wg Wikipedii: "Randomizacja (ang. random – przypadkowy) – w metodologii nauki termin oznaczający losowy rozdział badanych obiektów do grup porównawczych. Randomizacja jest jednym z zabiegów metodologicznych stosowanych w celu zniwelowania wpływu niekontrolowanych zmiennych na wyniki eksperymentu (na zmienną objaśnianą). Przykład: Chcemy zbadać, czy nowy lek polepsza pamięć. Tworzymy dwie grupy osób badanych: grupę eksperymentalną, w której ludzie otrzymują ten nowy lek i grupę kontrolną, w której ludzie dostają placebo. Prosimy, aby nauczyli się listy słów. Następnie sprawdzamy, w której grupie ludzie więcej zapamiętali. Jeżeli grupa eksperymentalna zapamiętała znacząco więcej słów, to możemy wnioskować, że nowy lek rzeczywiście polepsza pamięć. Randomizacja polega tutaj na tym, że skład obu grup jest dobierany losowo – np. rzut monetą decyduje o tym, czy dana osoba znajdzie się w grupie eksperymentalnej, czy w grupie kontrolnej. Dzięki takiemu zabiegowi można zasadnie twierdzić, że obie grupy nie różniły się statystycznie pod żadnym ważnym dla eksperymentu względem. W związku z tym można zasadnie twierdzić, że różnice w zapamiętywaniu wynikają tylko z własności badanego leku" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Randomizacja

porównując działanie ciemnej czekolady, z białą czekoladą -  na ciśnienie krwi i odpowiedzi glukozy / insuliny. W badaniu wzięło udział 15 młodych osób z typowo włoską dietą, zostali losowo przydzieleni do grupy otrzymującej 3,5 uncji gorzkiej czekolady - która zawierała około 500 mg polifenoli - przez 15 dni, lub 3,2 uncji  białej czekolady - bez polifenoli.

Naukowcy, po testach i badaniach, podali informację do publicznej wiadomości, że to właśnie ciemna czekolada powoduje spadek ciśnienia krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Wyniki z tych badań, zostały opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, w marcu 2005 roku.

Ochrona przed osadem nazębnym.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Japonii, w mieście Otaka potwierdzili, że część ziarna kakaowego, główny składnik ciemnej czekolady, niszczy bakterie jamy ustnej i chroni przed płytką nazębną i próchnicą. Wyniki tego przełomowego badania, zostały opublikowane ponad dziesięć lat temu, i są oczywiście wspierane przez szereg innych badań przeprowadzonych w ostatnich latach. Jedno z takich badań wykazało, że płukanka  do jamy ustnej wykonana z mielonej łuski ziarna kakaowego była skuteczna w zmniejszaniu płytki nazębnej u dzieci. Kakao atakuje działanie enzymu z rodziny glikozylotransferazy, który odgrywa kluczową rolę w powstawaniu płytki nazębnej.

Ciemna czekolada działa przeciwzmarszczkowo

 

Niemieckie badania przeprowadzone na 24 kobietach, w wieku od 18 do 65 lat wykazały, że kobiety, które otrzymały flawonoidy czekoladowe - po opalaniu się przez 6 tygodni - miały o 15 procent mniej zaczerwienioną skórę, a 25 procent mniej po 12 tygodniach. W dzisiejszych czasach i ogólnie dostępnej informacji medycznej i dermatologicznej, wiadomo, że zaczerwienienia i mocna opalenizna powstała bez odpowiedniej ochrony skóry, pod wpływem światła ultrafioletowego może prowadzić do przedwczesnego starzenia się i zmarszczek. Ponadto skóra zjadaczy kakao okazała się gładsza i bardziej nawilżona, niż u kobiet z grupy kontrolnej. Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Heinricha Heinego w Düsseldorfie, w Niemczech, i wyniki badań zostały opublikowane w Journal of Nutrition, w czerwcu 2006 r.

Chroniczne zmęczenie?

 


Badanie przeprowadzone przez grupę naukowców z Hull York Medical School odkryli, że uczestnicy badania byli mniej zmęczeni po zjedzeniu bardzo ciemnej czekolady (85 procent kakao). Czekoladę dostawali codziennie przez osiem tygodni, uczucie zmęczenia dopadło ich ponownie, gdy do czekolady zostało dodane placebo, zamiast kakao. Zaburzenia snu są powszechne wśród osób z zespołem chronicznego zmęczenia, a ciemna czekolada może poprawić jakość snu, ze względu na zdolność do zwiększania stężenia serotoniny w mózgu, neuroprzekaźnika, który reguluje sen i nastrój.



Długo szukałam przepisu na zdrową czekoladę, typu nutella. Większość receptur zawierała dodatek cukru, margaryn, olejów, a nawet gotowych czekolad dodawanych do mieszanki. Jedyne co je łączyło to były orzechy laskowe. To jedyny najlepszy łącznik, występujący nawet w oryginalnym składzie tej pysznej kremowej masy.
Bardzo chciałam zjeść tej pysznej czekolady, jednak spokoju nie dawał mi skład. Ale od czego natura? I rzecz jasna pomysły.

Po kilku próbach, mniej lub bardziej udanych, powstał cudownie smakowity krem czekoladowy - przepis

 


Czego potrzebujemy:
  • około 0,5 kg orzechów laskowych
  • 5-6 łyżek  miodu od sprawdzonego pszczelarza
  • 4 łyżek  kakao, można dodać więcej, trzeba smakować przy mieszaniu
  • masło, około 2-3 łyżki, lub więcej (prawdziwe masło bez dodatków, jest jak najbardziej zdrowe)

Orzechy obieramy i prażymy w piekarniku ok 15-20 min, w temp 180 stopni. Skórka powinna lekko zbrązowieć. Zapach jaki przy tym powstaje, uruchamia kubki smakowe, ślinka leci na maksa, mówię Wam ciężko się powstrzymać żeby ich nie jeść, oczywiście już wyjętych z piekarnika. Teraz musimy chwilkę poczekać aż przestygną. Z orzechów musimy zdjąć tą skórkę, ponieważ zrobi się twarda i gorzka, a nie chcemy żeby zepsuła cały urok tej zabawy, są różne sposoby, żeby ją usunąć, jedni obierają ręcznie, inni wkładają w ściereczkę i rolują, aż całkiem odpadnie, jednak generalnie nie powinniście mieć z tym problemu.
Następnie wszystko wrzucamy do blendera i dokładnie mieszamy. Ale może najpierw orzechy, a potem resztę. Ja muszę w końcu zakupić to urządzenie, bo męczyłam się ręczną maszynką do mielenia orzechów. Resztę składników dodałam po zmieleniu orzechów. Z kakao warto próbować, żeby nie wyszło za gorzkie. 



Foty będą jak powstaną odpowiednie ku temu warunki. Ale gwarantuję Wam, że będziecie zadowoleni z przepisu.


źródło info : www.healwithfood.org/health-benefits/eating-dark-chocolate.php
        http://pixabay.com/pl/

Jecie czekoladę, macie swoje sprawdzone przepisy?  Miłego weekendu.

Pycha! Oczywiście na zdrowie i smacznego, życzy Tajemnice Natury.

11 komentarzy :

  1. Niesamowite! Jak się okazuje, mnóstwa rzeczy nie wiedziałam o czekoladzie, szczególnie o tej ciemnej. A już to przeciwdziałanie osadowi nazębnemu totalnie mnie zaskoczyło!!! :-D

    Przepis na krem sobie skopiuję na dysk i w wolnej chwili go muszę wypróbować. I tak sobie pomyślałam, że oprócz aplikacji doustnej spróbuję też zaaplikować go w postaci maseczki na skórę, np. na początku na dekolt czy dłonie - bo skład (łącznie z orzechami, które będą działać jak peeling) sugeruje, że ten krem sprawdzi się w obu tych użyciach!

    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Małgosia, w zasadzie to ja też niewiele wiedziałam na temat czarnej czekolady, dopiero po przekopaniu Internetu okazało się że wcale nid jest taka zła, a głównie to kakao jest takie rewelacyjne i zdrowe, po za tym zawiera też sporo minerałów, min. magnez, który jest odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie, a połączone z miodem i orzechami to już naprawdę niebo w gębie.
      Szczerze, to jak robiłam tą masę to miałam ochotę wykorzystać jako kosmetyk, ale bylo mi go szkoda, wolałam zjeść.
      Miłego dnia.

      Usuń
    2. Taka maseczka z czekolady na dekolcie z pewnością będzie też mieć właściwości rozgrzewające - ZWŁASZCZA DLA MĘŻA ;-)

      Pozdrawiam,
      black.elizz

      Usuń
    3. Hahah , rozgrzeje się na pewno !!!! z dodatkiem chilli jeszcze bardziej :)

      Usuń
  2. Coś dla mnie, szczególnie jeśli mowa o chronicznym zmęczeniu. Do tego orzechy - dla mnie połączenie idealne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo dobre wiadomości! Uwielbiam czekoladę. Przepis na krem musiałabym dość mocno zmodyfikować do wersji wegańskiej, ale czego się nie robi dla czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od zawsze wiedziałam, że ciemna czekolada jest zdrowa. Teraz czuję się jeszcze bardziej rozgrzeszona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, ale jakby co, to rozgrzeszenia nie udzielam, ale taką naturalnie, samodzielnie zrobioną, polecam jak najbardziej - Na zdrowie :D

      Usuń
  5. Kocham czekoladę miłością pierwszą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asai,to chyba tylko wyjątki jej nie lubią :)

      Usuń
  6. Ciemnej czekolady niestety nie lubię, szkoda, że czekolada mleczna albo biała nie ma takich właściwości :D Przepis na krem czekoladowy super - ląduje na liście "to do". Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.