Jak zażywać kurkumę - Onkolog na temat kurkumy - Info z sieci

Udostępnij ten post




Witam, dzisiaj bardzo dobre informacje na temat kurkumy. Pisałam o niej tu i tu o sposobach naturalnych na zgagę.




Dzisiaj dodatkowe informacje jak używać kurkumę.





Tajemnice Natury



 Informacja pochodzi ze strony http://wolna-polska.pl/wiadomosci/lekarz-onkolog-wyjasnia-2015-01




"Jedna rzecz to przeczytać wszystkie badania, aby być poinformowanym w kwestii aktualności i badań w zakresie naturalnego zdrowia, ale co innego usłyszeć to od ludzi, którzy wykorzystują je w praktyce. Kiedy można połączyć praktyczne zastosowania w dziedzinie zdrowia naturalnego z uwzględnieniem podstaw naukowych, wówczas dowody mogą okazać się strasznie przekonywające. A to właśnie się dzieje, gdy onkolog z Johns Hopkins, dr Saraswati Sukumar, przedkłada swoje wyniki, wyjaśniając, w jaki sposób można uzyskać wielkie korzyści ze stosowania niesamowitej przyprawy, kurkumy.




Dr Sukumar jest onkologiem, ale jest także częstym użytkownikiem kurkumy. Wie z pierwszej ręki, jak kurkumina (aktywny składnik kurkumy) może przynosić korzyści zdrowotne i jak można ją łatwo włączyć do swojego codziennego życia. Używa go codziennie w kuchni i zbudowała sporą część swego zawodowego dorobku i reputacji w środowisku w oparciu o przedstawiania zalet tego potężnego korzenia


Korzyści zdrowotnych jest wiele, bardzo dużo. Na przykład dla tych, którzy cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów, którzy mają bolesne obrzęki w kolanach, kurkuma jest idealnym środkiem leczniczym na stłumienie ogniska zapalnego”, mówi dr Sukumar.


„Kobieca podróż”. „Mamy blisko 300 publikacji (które cytują kurkumę), zawierających dane na temat jej anty-nowotworowych skutków. Wiele chorób, takich jak rak jelita grubego i inne typy nowotworów, są prześledzone aż do ogniska zapalnego„.


Wskazuje ona w swych pracach badawczych, jak kurkumina nie tylko reguluje stan zapalny, który prowadzi do powstania niektórych rodzajów raka, ale również inne rodzaje raka, gdzie kurkumina „rzeczywiście wyplenia komórki nowotworowe i zmienia proces ingerencji w strukturę DNA w celu ich likwidacji” napisano w Natural News.


Jak powiedziała dr Sukumar:

korzyści płynących z kurkumy jest wiele – od zapalenia stawów aż po zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i leczenie cukrzycy. Ale nie wszystkie źródła dostarczania kurkuminy są sobie równe. Jak zauważa dr Sukumar, twoje ciało może uzyskać najwięcej korzyści przy dodawaniu jej do gotowania.



„Problem z pigułką polega na tym, że jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie”, mówi dr Sukumar. „Lepszym sposobem jest wziąć ją do wykorzystania w kuchni i to bardzo intensywnie. Jeśli masz coś do zjedzenia sauté, to tylko posyp ją swoje danie. W chwili, gdy rozgrzewasz olej i dodajesz do niego kurkumę, staje się ona całkowicie bio-przyswajalna”.


Na szczęście, kurkuma jest wszechstronnego użytku. Ma łagodny, lekko dymny smak mimo jasnego koloru. Smakuje wyśmienicie z opiekanymi warzywami wszelkiego rodzaju, a jeśli jesteś mięsożercą, to można jej używać tartej. Dr Sukumar mówi, że wykorzystuje zaledwie od jednej czwartej do połowy łyżeczki, w zależności od posiłku. Nic złego się nie stanie przy korzystaniu z bardziej intensywnie przyprawionych potraw, takich jak curry.

 Kurkumę w dobrej cenie można kupić tu


źródło: Natural Society
źródło: http://www.therebel.org/health/611311-cancer-doctor-explains-how-cooking-with-turmeric-leads-to-amazing-health-benefits
Tłum. Pluszowy Miś"
obrazek : pixabay.com

Na zdrowie!
Miłego dnia - Tajemnice Natury

7 komentarzy :

  1. Od jakiegoś czasu przymierzam się do przeglądu publikacji naukowych na temat kurkumy i kurkuminy, tylko kurczę, tak wiele jest publikacji, że ciągle to odwlekam. Ale pewnie w 2015, może nawet w 1 połowie to napiszę :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się zapoznać, jest to prawdopodobnie jedno z najbardziej przebadanych przypraw na świecie, niesamowita roślina, mnóstwo zastosowań kulinarnych, kosmetycznych i zdrowotnych. Około 400 opublikowanych badań naukowych na jej temat, nie wiem dokładnie ile, być może też zapozanam się z nimi bliżej.

      Usuń
    2. 400? Oj, zdecydowanie więcej ;-). Na hasło curcumin w tytule wyskakuje ponad 4 i pół tysiąca publikacji naukowych ;-).

      Usuń
    3. Dziękuję za szybką reakcję i poprawę :)
      Nawet nie wiedziałam, że tak często tu zaglądasz, co jest bardzo miłym zaskoczeniem.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Kocham kurkume! Uwielbiam jej kolor i właściwości barwiące, choć
    Sto razy bardziej cenie sobie szafran
    KAROLINA TROJANOWSKA

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurkuma i kmin rzymski! Polecam 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.