Poznaj się ze szczypiorkiem

Udostępnij ten post



Szczypiorek należy do rodziny czosnkowatych. Uprawiany od tysiącleci, a od XVI wieku cenione warzywo przyprawowe. Pochodzi z górzystych regionów Europy oraz Azji.
Ma aromatyczny i pikantny smak.  Używamy go najczęściej do sałatek, kanapek, a także do zup i gulaszów.


zdrowy szczypiorek zdjęcia

Jest świetnym substytutem soli ! Zawiera witaminy A, B6, C i K, oraz minerały jak : wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk. Jest idealnym źródłem kwasu foliowego i błonnika.

Jest bogatym źródłem flawonoidów i antyoksydantów takich jak: karoten, luteina, zeaksantyna. Składniki te mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Szczypiorek może pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko powstania raka żołądka, płuc, przełyku. Szczypiorkowe antyoksydanty zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a także je niszczą.

Szczypiorek jest bogaty w witaminę C. Dosyć spore ilości tej witaminy poprawiają elastyczność naczyń włosowatych i zapobiegają siniakom. Wspomaga także system odpornościowy.

Siarczki obniżają cholesterol, zapobiegają powstawaniu
skrzepów, dlatego, że hamują kumulowanie się płytek krwi i nasilają rozpuszczanie fibryny (tworzącej skrzep). 

Kwas foliowy wg Wikipedii cyt: "reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).

Skutki niedoboru i profilaktyka
  • zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie
  • mała ilość czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemia megaloblastyczna (makrocytowa)
  • uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją
  • stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierna drażliwość
  • bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią
  • zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała
  • stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesna siwizna
  • u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu.

Prawidłowa podaż kwasu foliowego jest niezwykle istotna u kobiet w ciąży. Suplementacja kwasu foliowego w trakcie ciąży między innymi redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u płodu – poważnej wady rozwojowej mogącej powstać około 3 tygodnia ciąży.
W celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu, zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, przez okres począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż do 12 tygodnia. W praktyce, ze względu na duży odsetek ciąż nieplanowanych, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, przyjmowały stale doustną suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg. U kobiet, które urodziły już jedno dziecko z wadą cewy nerwowej, zaleca się profilaktykę dawką 5 mg kwasu foliowego na dobę "

Szczypiorek jest dobrym źródłem błonnika, który ułatwia prawidłowe trawienie. Błonnik pokarmowy przyczynia się do zdrowia jelit, zapobiega zaparciom i hemoroidom.



A  najważniejsze jest tani i bardzo łatwy w uprawie. Roślinka nie wymaga specjalnych zabiegów. Oprócz podlewania, w zasadzie. Można śmiało napisać, że rośnie jak na drożdżach.

Jecie szczypiorek? Hodujecie go ?

fot. mojego autorstwa.

Miłego dnia - Tajemnice Natury.

27 komentarzy :

  1. Uwielbiam szczypiorek, z jajkami, jajecznicą, sałatka i oczywiście latem w chłodniku litewskim :)) Lubie też posypywać nim kanapki z serem... chyba musze sobie pouprawiać w domu, zeby zawsze mieć go pod ręką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Oliwko.
      Miło Cię tu znowu widzieć :)
      Przypomnialas o chłodniku, uwielbiam go, szczególnie w gorące dni smakuje najlepiej.
      A najlepszy chłodnik na świecie, robi mój Teściu. Nigdzie lepszego nie jadłam !!!

      Usuń
    2. Ja też, szczypiorek jem właśnie głównie w jajecznicy :-).

      Usuń
    3. Świetne połączenie, też tak lubię :)

      Usuń
  2. Jem, chociaż rzadko go uprawiam. Trochę chyba go nie doceniamy, tak naprawdę ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lidio.
      Teraz już wiesz jakie z niego ziółko :)
      Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby cebulę wsadzić do doniczki , w sklepie za malutki pęczek trzeba zapłacić ok 2 zl, a my możemy mieć go dosłownie za grosze.
      Cebulę na szczypiorek wybieram drobną, najlepiej z widocznymi korzeniami, i widocznym zielonym piuropuszem, ta na pewno wypuści szczypior.
      Serdeczności :)

      Usuń
  3. Ze szczypiorkiem znam sie dobrze, serwuje go sobie czesto rano na kanapki, taki posmak z dziecinstwa, a dzieki Tobie utwierdzilam sie w tym nawyku. POzdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O , też mam takie wspomnienia z dzieciństwa, często były kanapki z pomidorem i do tego szczypiorek.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Oj nie znałam go od tej strony:))

    OdpowiedzUsuń
  5. W mojej kuchni musi być stale obecna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki. Zawsze mam na nią ochotę :-) Nawet myślę, o uprawianiu ziółek na balkonie, bo w sklepie to wiadomo, zdzierstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chwilę obecną, można uprawiać w domu na parapecie, u mnie przez cały rok, rośnie coś zielonego, obecnie melisa i liście cebulki.

      Usuń
  6. Zawsze rozpływałam się w zachwytach, więc dzisiaj dla odmiany się przyczepię ;-) Wszystko ok, tylko że to co jest na zdjęciu, TO NIE JEST SZCZYPIOREK. To są po prostu liście cebuli, potocznie zwane ZIELONĄ CEBULKĄ. Szczypiorek jest delikatniejszy, ma cieniutkie listki/rureczki, jest inny w smaku i wyrasta z nasionek. Poza tym wszystko super ;-)

    Znalazłam taki opis:
    Cebula to nic innego jak przekształcony pęd podziemny o funkcji spichrzowej i przetrwalnikowej.
    Cebula zwyczajna (czy też czosnek cebula) to jest to co nazywamy cebulą i z niej wyrasta zielona cebulka (zwana też dymką) - to są jej liście. Wyrastają wiosną, albo kiedy z cebuli wyrastają takie charakterystyczne odrosty które są na początku biało żółte a później zieleniejące. Można taką "kiełkująca cebulę wsadzić do ziemi i będziemy mieć zielona cebulkę.
    Szczypiorek (czosnek szczypiorek) to osobna roślina, moze być uprawiana z nasion, albo z rozdziału kłączy (w ziemi też ma małe cebulki). Często rośnie dziko, wtedy ma ostrzejszy bardziej czosnkowy niż cebulowy smak.
    Cebula zwyczajna, szczypiorek i czosnek to rośliny z tej samej rodziny czosnkowatych.

    jak zwykle pozdrawiam serdecznie! :-)
    black.elizz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla uściślenia - chodzi o to apetyczne zdjęcie u góry :-)

      Usuń
    2. I takich mądrych czytelników bardzo szanuję, dzięki za poprawki. Sprawdzałam w encyklopedii, masz w 100 % rację.
      Szczypiorek to potoczna nazwa właśnie, liści cebuli. Tylko jak to teraz kupować na targu :)
      - poproszę pęczek liści cebuli - już widzę miny sprzedawców :).
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Oj tam, oj tam :-P
    A wracając do tematu, to ja sama kupując mówię "zielona cebulka", ale "szczypiorek" też się zdarzy, to zależy. Natomiast jeśli mam do wyboru prawdziwy szczypior i taką właśnie cebulkę to wybieram ten pierwszy, bardziej odpowiada mi jego lekko czosnkowy smak. Poza tym w dzieciństwie się nim zajadałam, mama miała go w ogródku pełno, więc mam do niego sentyment :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sorki, nie podpisałam się, ale to przez roztargnienie. Źle spałam tej nocy, ech... może uda mi się dziś nadrobić zaległości :-)
      Pozdrawiam,
      black.elizz

      Usuń
    2. Hej.
      Mam nadzieję, że następne nocki nie były już tak tragiczne, nie ma to jak porządnie się wyspać. Miłego dzionka, dziś piękna i słoneczna pogoda.

      Usuń
  8. Uwielbiam szczypiorek i nie mogę się doczekać, kiedy zacznie rosnąć w moim ogródku przed domek ;) Na wiosnę i w lato nie wyobrażam sobie kanapek bez jego dodatku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje marzenie - domek z ogródkiem, na razie cieszę się namiastką ogródka, mam spory balkon i wykorzystuję go ogrodniczo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Chyba większość z nas go lubi, ja też i to jest mój ulubiony dodatek na śniadanie :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy istnieje coś lepszego niż świeży twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką?:)
    nie istnieje :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szczypiorek. To dla mnie taki pierwszy znak nadchodzącej wiosny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna, jak to pięknie brzmi :), jeszcze tylko kilka tygodni

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.