Czy musztarda jest zdrowa ? Właściwości lecznicze gorczycy.

Udostępnij ten post

Witam.
Kiedy mówimy, albo myślimy o zdrowej żywności, to przyprawy mało kiedy wychodzą na pierwszy plan. Nie jest to produkt, który przychodzi do głowy jako główny składnik racjonalnej, zdrowej i  ekologicznej diety.

Dlaczego ? Ze względu na fakt, że większość mieszanek i gotowych przypraw jest doprawiona całym szeregiem  dodatków: sztuczne barwniki, naturalne aromaty (jakoś nie zauważyłam wymienionych składników tych naturalnych aromatów), konserwanty, fruktoza, glutaminian sodu, GMO.



przyspieszanie metabolizmu kwasy omega 3 selen


Jednym, z takich bardzo dobrych wyjątków jest musztarda. Którego głównym składnikiem jest gorczyca, znana i stosowana od bardzo dawna, już Starożytni Grecy i Rzymianie regularnie używali jej do gotowania, a podstawową przyprawą od niepamiętnych czasów - jest w kuchni indyjskiej .

Jakie właściwości lecznicze posiada gorczyca?


Gorczyca jest zaskakująco bogata w składniki odżywcze, nazywane izotiocyjanianami, które zostały szczegółowo i dogłębnie przebadane pod kątem właściwości  przeciwnowotworowych. Na przykład, badania opublikowane w International Journal for Vitamin and Nutrition Research z 2002 r. pokazały że stymulują apoptozę (śmierć komórki) w ludzkich komórkach nowotworowych. Kolejne przeprowadzone badania i  opublikowane w Carcinogenesis  w 2010 roku ujawniły, że proszek z nasion gorczycy, jest bogaty w szczególnie korzystne grupy izotiocyjanianów (AITC), i znacząco hamują rozwój raka pęcherza moczowego. Te imponujące wyniki sugerują, że dodanie  nasion gorczycy, do diety może zapobiec, a nawet leczyć nowotwory.



Minerały, antyoksydanty i kwasy omega 3

 
Jedna łyżka nasion gorczycy zawiera około 21 procent  dziennego zalecanego do spożycia selenu.

Musztarda zawiera też dodatek kurkumy -  kurkuminoidy występujące w tej przyprawie, znane są z bardzo silnych antyoksydantów, które też mają właściwości antynowotworowe  i przeciwzapalne.

Raport opublikowany w  Alternative Medicine Review w 2009 roku wykazał, że kurkumina może złagodzić chorobę  zapalna jelit i zespół jelita drażliwego.


Ponadto nasiona gorczycy są dobrym źródłem składników odżywczych, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i manganu. Dwie łyżki nasion dostarcza 6 procent dziennego zalecanego do  spożycia kwasów tłuszczowych omega-3, wymaganych do budowy błon komórkowych w mózgu.

I jeszcze jedna ciekawostka - nasiona gorczycy przyspieszają metabolizm.


UWAGA
Według różnych źródeł, nasion gorczycy a zwłaszcza czarnej, (nie dokopałam się informacji na temat białej, czy może zaszkodzić i lepiej nie stosować na "własną rękę" w ciąży) powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ duże dawki mogą spowodować przekrwienie macicy i poronienie.  

źródła :
http://www.naturalnews.com/046271_mustard_seeds_cancer_detoxification.html
http://www.naturalnews.com/046006_mustard_seeds_cancer_inflammatory_conditions.html

W takim razie zabieramy się za robienie hot-dogów :) Używacie musztardę, macie swoje ulubione marki , którymi możecie się pochwalić  ?

Miłego dnia.

26 komentarzy :

  1. ja przepadam najbardziej za ta tradycyjna :)zwykłą stołową

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego ja nigdy nie kupuję takich zrobionych, gotowych mieszanek. :-) Fajnie, że o tym napisałaś, ludzie powinni być bardziej świadomi tego co spożywają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie , tak samo - nie kupuję gotowców typu Vegeta, ale zdarza się , że potrzebuję mieszanek, to wtedy szukam w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ja również staram się sama komponować własne mieszanki przypraw, np vegetka domowa jest u mnie zawsze obecna :)
    O musztardzie nie wiedziałam, ze ma takie wspaniałe właściwości, trzeba będzie częściej po nią sięgać :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że mam pokrewną duszę :)
      Musztarda jest zdrowa, właśnie dzięki gorczycy, która powinna być wysoko w składzie, i zawierać jak najmniej zbędnych składników. Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Chciałabym zaprosić do zapoznania się z moim blogiem. Jest on w dojść nietypowej tematyce, jednakże jest to moja historia, z którą chciałabym się podzielić. Nie robię tego, by wzbudzić jakieś współczucie, bo to nie o to chodzi. Sama daję sobie z tym wszystkim radę. Bardzo bym chciała, aby ten blog był dla innych oparciem, dla osób, które doskonale wiedzą o czym piszę, co czuję. W ten sposób będą mogli uchronić się przed popełnieniem najgorszych błędów…


    Zapraszam : http://bol-ktorego-nie-zapomnisz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro.... trudna tematyka bloga, mam nadzieje, że ukoisz kiedyś swój ból i zaznasz spokoju ducha...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Niestety, teraz patrząc na skład musztardy zastanawiam się gdzie się podziała gorczyca i jeśli chcę cukier to zapewne jest kilka alejek dalej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak - za dobrą musztardą też trzeba się czasami "olatać " :)

      Usuń
  6. Ja nie jem jej zbyt często - muszę się przyznać, ale jak już jem to lubię najbardziej taką klasyczną. Czasami moje kanapeczki są nią udekorowane. Muszę jeść częściej zdecydowanie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość kupuje klasyczną musztardę , ja przeważnie też , tylko że zawsze staram się kupić taką, która zawiera jak najmniej szkodliwych dodatków.

      Usuń
  7. Dobrą musztardę też nie jest łatwo kupić. Często zawiera zbyt dużo cukru a i nawet mleko w proszku się też pojawia :/ Ale zdecydowanie wolę trochę musztardy niż jakiś tani ketchup :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale dla chcącego nic trudnego, można kupić w miarę dobrą musztardę , albo zrobić samemu, ja będę próbować :)

      Usuń
  8. Lubię musztardę, ale rzadko ją jadam, częściej zdarza mi się sięgać po ketchup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie musztarda nie jest zbyt częstym dodatkiem do posiłków. Sama używam jej sporadycznie.
      Miłego wieczoru :)

      Usuń
  9. Ja też częściej niż po musztardę sięgam po ketchup. :-)
    Pozdrawiam i obserwuję. Bardzo przydatny wpis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny, komentarz i oczywiście obserwacje . Będziesz tu zawsze mile widziana. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Nie przesadzałbym jednak z tą walką z rakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może tytuł posta trochę na wyrost, ale gorczyca ma udowodnione działanie antynowotworowe, więc stosowanie jej profilaktycznie, wydaje się jak najbardziej na miejscu.
      Może jednak zmienię tytuł.

      Usuń
  11. No to chyba zacznę częściej jeść musztardę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy artykuł, nie wiedziałam, że gorczyca ma takie właściwości, choć lubię musztardę z nią.
    Ale akurat nie w hot-dogach (nie jadam parówek). Ale na musztardę aż nabrałam ochoty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię musztardę z wędliną, z jajkiem, do sałatki jarzynowej z majonezem. Lubię musztardę kremską z Ostravy i francuską z Kamisa. W francuskiej te ziarenka tak miło pękają, nadaje się doskonale do ciepłego chleba

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja siegam po musztarde bardzo czesto. Przy wyborze zwracam uwage na sklad. Jest wiele musztard które zawieraja tylko niezbedne składniki. (Takie jak gorczyca, ocet i przyprawy w tym sol i cukier) Dlatego sięgajcie tylko po te ktore maja wlasnie taki skład. Dodatkowo warto zwrócic uwage na ilosc soli i cukru. Im mniej tym nasza musztada bedzie zdrowsza.
    Czytajac wasze wypowiedzi na temat ketchupu moge was pocieszyc! Jezeli nie zawiera konserwantow, ulepszaczy i zbednych składników jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminy lepiej przyswajalne niz pomidor! Tak to prawda!

    OdpowiedzUsuń
  15. musztarda kcyńska penoziarnista. z ekologicznych upraw rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Musztarda Kielecka. Stołowa jest bardzo przyjemna smaku, ale osobiście z żoną częściej wybieramy kremską - ma wspaniały, wyrazisty smak i zapach.
    Polecam wszystkim MUSZTARDĘ KIELECKĄ, ma tylko podstawowe składniki: woda, gorczyca, ocet, sól, kurkuma. No i cukier też jest, ale w najmniejszej ilości od innych musztard "bardziej znanych" producentów.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi przemyśleniami, doświadczeniem albo pomysłami. Z pewnością zajrzę na Twój blog i uczynię z przyjemnością to samo.
Blog ma charakter informacyjny, nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej.
Jeśli podoba Ci się wpis, proszę udostępnij znajomym - Dziękuję.